Les papallones

Biologia de les papallones

A Catalunya hi ha 203 espècies de papallones i cadascuna té la seva història de vida particular: n’hi ha que viuen a l’alta muntanya i són molt difícils de veure, n’hi ha que són comunes arreu del país i fins i tot colonitzen els jardins de les ciutats. Tot i tenir característiques i estratègies pròpies, totes les espècies tenen uns trets comuns.



Com és una papallona?

Les papallones són insectes, el seu cos es divideix en tres parts: el cap, el tòrax i l'abdomen. Al cap hi tenen un parell d'antenes, un parell d'ulls composts i una espiritrompa; al tòrax hi tenen inserits dos parells d'ales i tres parells de potes; i a l'interior de l'abdòmen hi tenen els òrgans reproductors.












Il·lustracions de Martí Franch



Les papallones pertanyen a l’ordre dels lepidòpters. Arreu del planeta hi ha descrites unes 18.000 espècies de papallones diürnes (també conegudes com a ropalòcers) i 135.000 espècies de papallones nocturnes (també conegudes com a heteròcers), 1.800 a Catalunya.


Aquests dos grups es diferencien entre si per trets morfològics, sobretot de les antenes i la manera de plegar les ales:

  • Les papallones diürnes tenen antenes filamentoses acabades amb forma de maça, en canvi les nocturnes tenen molta més diversitat de formes però mai com les diürnes.
  • Les papallones diürnes pleguen les ales en el pla vertical i quan estan en repòs poden tenir les ales obertes i esteses o plegades, en canvi les nocturnes pleguen les ales en el pla horitzontal i sempre que estan en repòs ho fan amb les ales plegades.


Tot i el seu nom, hi ha papallones que anomenem nocturnes que tenen activitat durant el dia, per exemple diferents espècies comunes de les famílies dels geomètrids, esfíngids i zigènids.






Espècies més comunes de papallones diürnes

A Catalunya hi ha 6 famílies de papallones: 

• Hespèrids

• Papiliònids

• Pièrids o blanques

• Licènids o blavetes

• Riodínids

• Nimfàlids

  • Subfamília satírids


Dels riodínids tan sols se’n coneix una espècie a Europa, la papallona de la prímula (Hemaris lucina), que és poc comuna. Dins dels nimfàlids hi ha una subfamília força gran, els satírids, caracteritzada perquè presenta un ocel (o fals ull) o més d’un.


Il·lustracions de Martí Franch

A continuació, trobareu una selecció de 40 espècies de papallones que freqüenten ambients urbans i periurbans, amb la seva planta nutrícia:


Altres pol·linitzadors

Als jardins de papallones també podem trobar altres pol·linitzadors, que en general són més difícils d’identificar i és per això que els hem agrupat en grups funcionals segons els seus trets biològics. En aquest enllaç hi trobarem informació detallada sobre els pol·linitzadors esmentats a continuació: