Per participar en el projecte heu de tenir un espai obert on poder-hi plantar vegetació que atregui les papallones i altres pol·linitzadors i dur-hi a terme un seguiment periòdic de les papallones que el visiten.
A continuació els passos que heu de seguir:
Els jardins de papallones són espais verds naturalitzats on es pretén afavorir la biodiversitat mitjançant les papallones i flora autòctona, en à rees urbanes i periurbanes. Són espais amb plantes autòctones, de manera que estan adaptades al clima mediterrani, on s'eviten les segues desmesurades i l'ús d'insecticides i herbicides, i que pretenen defugir el concepte de zona enjardinada, exòtica i ornamental.
En aquest context, el terme "jardÃ" fa referència a espais de diferents tipologies, com ara petits balcons, terrasses, parcs urbans, camps de conreu ecològic, jardins particulars o d’escola, horts comunitaris, prats extensos en zones periurbanes, etc. Qualsevol persona, famÃlia, escola o administració pot participar d’aquest projecte.
Per participar en el projecte només cal tenir un espai obert on poder-ne gestionar la vegetació i plantar-ne de nova. A l’hora d’escollir la vegetació que s’hi vol plantar cal tenir en compte:
Jardà de papallones. Autoria: Clà udia Pla-Narbona
Per dur a terme el seguiment:
Per identificar espècies:
Pòsters de papallones:
Enllaços d'interès:
• En aquest programa NO farem servir l’aplicació mòbil desenvolupada per eBMS, però la podeu fer servir per mostrejar altres espais i registrar les dades amb la mateixa metodologia.
• Considerem jardà un espai enjardinat on la vegetació que hi ha és fruit de l’actuació dels humans. Si es vol comparar una zona enjardinada amb una zona natural propera es pot fer, i de fet és interessant fer-ho. Es pot utilitzar la mateixa metodologia però no s’han de registrar les dades de la zona natural en aquesta web, ja que no ho considerem un jardÃ. Per tant, no usem el projecte Jardins de papallones per a realitzar censos en indrets naturals.
• Si no coneixeu alguna de les plantes del vostre jardà podeu consultar algun amic botà nic o fer servir una aplicació d’identificació com PlantNet
• Considerem que són jardins diferents, tot i estar molt propers, els següents casos: (1) si hi ha una barrera ecològica (per ex. un edifici o un mur), (2) si hi ha una delimitació clara de propietat, o (3) si hi ha diferència de gestió entre l’un i l’altre.