Les papallones

Biologia de les papallones

A Catalunya hi ha 203 espècies de papallones i cadascuna té la seva història de vida particular: n’hi ha que viuen a l’alta muntanya i són molt difícils de veure, n’hi ha que són comunes arreu del país i fins i tot colonitzen els jardins de les ciutats. Tot i tenir característiques i estratègies pròpies, totes les espècies tenen uns trets comuns.



On viuen?


Il·lustracions de Martí Franch


Segons l’espècie, prefereixen uns hàbitats o uns altres, però cal que les papallones hi trobin la seva planta nutrícia per a poder-se reproduir. També és important que hi trobin flors amb nèctar (plantes nectaríferes) perquè els adults puguin alimentar-se i obtenir energia per volar i reproduir-se.

En general, la majoria de papallones prefereix zones obertes amb varietat de vegetació herbàcia i arbustiva, com ara els prats mediterranis, els mosaics agrícoles o les clarianes de bosc. També els agraden els marges de camins o de camps en guaret plens de flors. La preferència pels espais oberts es relaciona amb la necessitat que tenen d’escalfar-se amb el sol per poder estar actives i volar: és molt habitual veure-les prenent el sol.


Espècies més comunes de papallones diürnes

A Catalunya hi ha 6 famílies de papallones: 

• Hespèrids

• Papiliònids

• Pièrids o blanques

• Licènids o blavetes

• Riodínids

• Nimfàlids

  • Subfamília satírids


Dels riodínids tan sols se’n coneix una espècie a Europa, la papallona de la prímula (Hemaris lucina), que és poc comuna. Dins dels nimfàlids hi ha una subfamília força gran, els satírids, caracteritzada perquè presenta un ocel (o fals ull) o més d’un.


Il·lustracions de Martí Franch

A continuació, trobareu una selecció de 40 espècies de papallones que freqüenten ambients urbans i periurbans, amb la seva planta nutrícia:


Altres pol·linitzadors

Als jardins de papallones també podem trobar altres pol·linitzadors, que en general són més difícils d’identificar i és per això que els hem agrupat en grups funcionals segons els seus trets biològics. En aquest enllaç hi trobarem informació detallada sobre els pol·linitzadors esmentats a continuació: